Wie zijn wij

Wie zijn wij?

Secretaris HaRoBa

Onze technisch verantwoordelijke Jordan met onze  Volvo Jonckheere Transit 2000.

HaRoBa bestaat uit een enthousiaste groep mensen die hun passie voor openbaar vervoer, historisch erfgoed en liefde voor de bus hebben samengebundeld om dit te kunnen delen met iedereen.


Onze jarenlange hobby en passie heeft ons doen besluiten om dit te delen. Daarom hebben wij besloten om een vereniging op te starten onder de ludieke naam HaRoBa.


Onze geschiedenis is ontstaan als grapje tussen Harmen, Robin en Bart tijdens een uitstapje met de bus tussen Kerst en Nieuwjaar 2017. Toen bespraken wij om zelf een vereniging op te starten.


Hoe zijn wij op deze naam terecht gekomen hoor ik jou denken, wel de naam HaRoBa is ontstaan uit de eerste letters van onze namen.  Harmen, Robin en Bart, de drie oprichters van deze vereniging.

Nieuwsgierig wie deze drie passievolle oprichters zijn? Lees dan zeker verder op deze pagina waarin ze zichzelf aan jou voorstellen.

Drie jonge enthousiaste mensen gebeten door de microbe van het openbaar vervoer in Vlaanderen hebben in 2018 besloten om hun hobby en passie te delen met jou.

 

Onze hobby om bussen uit het patrimonium van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en hun exploitanten te bewaren voor het nageslacht laten we graag openbloeien en willen deze aan iedereen laten zien.

Harmen Goethals
Robin Van de Ven
Bart Adriaenssens

Onze drie oprichtende leden in 2018 van
HaRoBa vzw,

van links naar rechts zien we,

Harmen Goethals, Robin Van de Ven en

Bart Adriaenssens.

Een woordje van het bestuur

Harmen
Ronny
Bart
Jordan

Onze voltallig bestuur van HaRoBa vzw,

van links naar rechts zien we,

Harmen Goethals, Ronny Ghys, Bart Adriaenssens en Jordan Honorez.

Harmen

Hallo, leuk dat ik een woordje mag richten tot jullie. Ik ben Harmen Goethals, werkzaam bij De Lijn in Oostende sinds 2016 als chauffeur. Ik ben één van de drie oprichters van de vereniging HaRoBa vzw. Binnen onze vereniging neem ik met veel leiding de functie als Voorzitter op mij.

 

Ondanks mijn beginnende stappen als chauffeur was er de interesse al van uit mijn kinderjaren. Als kind ging ik met heel veel plezier mee met de bussen en vond het dan ook heel fijn als ik een babbeltje kon maken met de chauffeurs van die bussen. Ik vond het machtig dat deze mensen met deze grote bussen zich een weg banen door de stads en dorpskernen.

 

Ik vuurde al mijn vragen over het rijden met de bus af op de chauffeurs, en die vonden het leuk om op mijn jeugdig enthousiasme te antwoorden. Telkens zei ik, later wil ik ook chauffeur worden, en enkele jaren geleden was het dan zo ver. Zo fier als een pauw mijn rijbewijs voor de bus afgelegd en een jaartje later haal ik mijn trambrevet, de kers op de taart. Maar daar bleef het niet bij, ook rangeren is een taak die ik graag uitvoer en waar ik de kans voor heb gekregen.

 

Enkele jaren terug leerde ik Ronny, Bart en Jordan kennen, mede bestuursleden en collega's bij hetzelfde bedrijf, en ik voelde het kriebelen om een persoonlijke bus te kunnen aankopen. Door deze verhalen groeide mijn passie en interesse tot het historische mobiele erfgoed. En toen in 2017 de bussen reeks A300 uit het straatbeeld verdwenen heb ik er eentje kunnen aankopen.  En deze stel ik graag in beheer bij de vereniging die we nu hebben opgericht.

Hey iedereen, ik ben Ronny Ghys. Sinds mijn kinderjaren ben ik volop geïnteresseerd in de trams en bussen aan onze Belgische kust. Ik ben er dan ook in geslaagd om van mijn passie en interesse in het openbaar vervoer mijn job te maken en dit al sinds 1981.

 

Na mijn legerdienst kon ik in het zomer seizoen van 1981 aan de slag als "eerste ontvanger" op de kusttram, de chef train wat de oudere generatie in de volksmond zou zeggen. Dit was toen nog op de SO-voertuigen met aanhangrijtuigen, echt een super fijne beleving.

 

Voor mijn ouderlijk huis passeerde de buslijn Veurne/Oostende, een buslijn waar ik als klein manneke voor maar enkele Belgische franken graag mee meeging naar mijn grootouders in Koksijde Dorp. Ik zat steevast op de lange bank, dicht bij de chauffeur, want ik wilde dan ook alles goed kunnen zien wat de job als chauffeur inhield.

 

Sinds 1987 ben ik in vaste dienst gegaan bij de toenmalige NMVB en dit in de stelplaats van Assebroek. Hier heb ik 18 maanden vertoeft want mijn grootste wens was de kusttram, wat tot op de dag van vandaag nog steeds mijn grootste passie is.

 

Door deze passie voor het openbaar vervoer ben ik terecht gekomen bij de vereniging TTO-Noordzee toen wij het 125 jarige bestaan vierden van de kusttram. Ik heb daar de eer gehad om de tramgeleider of Wattman te zijn van de standaard kust 9985 met drie aanhangrijtuigen. Dit was een hele belevenis en een unieke dag.


Toen in 2018 enkele collega's uit Oostende de handen in elkaar sloegen om een vzw voor historische bussen op te richten begon het ook bij mij te kriebelen om hier mee aan te werken. En zo gezegd, zo gedaan. In 2019 kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen bus uit de reeks A360 aan te kopen, die ik in beheer van de vereniging geef. En sinds dan neem ik binnen de vereniging met veel fierheid de taken PR-verantwoordelijke en ondervoorzitter onder mijn vleugels.

Ronny
Bart

Hallo, ik ben Bart Adriaenssens, werkzaam als chauffeur sinds 2001 en de derde oprichter van HaRoBa vzw. Eerst werkzaam bij De Lijn in het Waasland te Oost-Vlaanderen. Na 5 jaar voelde ik het kriebelen om met de tram te willen rijden en niet zomaar een tram, maar met de tram aan de kust, de mooiste tramlijn aan zee. En deze droom heb ik kunnen verwezenlijken.

 

Nu ben ik medewerker in de lijnwinkel en help daar jaar in jaar uit de duizend klanten die zich willen verplaatsen met de tram of de bussen aan zee. De passie voor de bussen en trams zit sinds kind in mij. In mijn kinderjaren heb ik vele uren doorgebracht op de bussen in het Waasland. Maakte mijn huiswerk op de bus en mocht de films verdraaien op de correcte bestemming of de zones doorduwen op de prodata.

 

Van mijn hobby en passie heb ik mijn beroep weten te maken en daar heb ik na al die mooie jaren nog geen seconde spijt van gehad. En waarom de pracht van deze historische bussen niet bewaren voor de generaties die na ons komen. Het is een mijlpaal voor het openbaar vervoer in Vlaanderen geweest, maar een stukje geschiedenis waar ik mij graag voor inzet.

 

Dankzij het oprichten van HaRoBa vzw heb ik alles perfect kunnen combineren en hoop nog vele jaren een lach op het gezicht te toveren van onze klanten, zowel in mijn dagelijkse job als bij het uitoefenen van mijn hobby bij de vereniging. Bij de oprichting van vereniging HaRoBa vzw neem ik met veel enthousiasme de functie van Secretaris-Penningmeester op mij.

Dag iedereen, ik ben Jordan Honorez. Binnen de vereniging HaRoBa vzw ben ik de leidinggevende verantwoordelijke voor alle technische aspecten aan onze collectie historische bussen.

 

Techniek is altijd al een grote aantrekkingskracht voor mij geweest. Zowel moderne technologie als de technologie die men jaren geleden gebruikte. En wat betreft technologie aan historische voertuigen is het steeds een uitdaging om daar aan te werken. Maar het vormt een leuke uitdaging waarbij ik zelf nog steeds heel veel aanleer.

 

Zelf heb ik het geluk gehad om sinds mijn jonge jaren kennis op te bouwen in twee tramverenigingen. En ik heb ook een mooie studie doorlopen op technisch vlak aan het VTI te Veurne waarbij ik met mijn eindwerk een award heb gewonnen. Bij de tram heb ik technologie aangeleerd op zowel elektrisch, diesel- en stoomtractie. Mijn technische studies hebben mij daarin geholpen natuurlijk.

 

In de vereniging HaRoBa vzw ben ik aangesteld en verantwoordelijk om ons historisch mobiele erfgoed rijvaardig te houden en veilig de baan op te zenden voor al onze klanten. Samen met een selectie aan uitgekozen leden verricht ik alle noodzakelijke werken aan onze historische bussen, met daarbij het  karakter en de schoonheid van deze voertuigen niet uit het oog te verliezen.

 

Mijn grote passie op technisch vlak en mijn deskundige leiding zorgen binnen de vereniging HaRoBa vzw voor een goede samenwerking met mijn team. Wordt vandaag nog lid en leer ons kennen.

Jordan